Na otoke zadarskog arhipelaga i Grad Zadar preko 16 milijuna kuna

Na otoke zadarskog arhipelaga i Grad Zadar preko 16 milijuna kuna

Ministarastvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, odobrila je Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu „Plodovi mora“ 16.603.400,00 kuna za provedbu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje do 2020. godine, od čega je 85% iz proračuna Europske unije, a 15% iz državnog proračuna.

Od ukupnog iznosa potpore, 75% (12.452.550,00 kn) dodjeljuje se zainteresiranim korisnicima za provedbu operacija u okviru prihvatljivih mjera navedenim u Lokalnoj razvojnoj strategiji u ribarstvu (LRSR). Ostatak od 25% namjenjen je za tekuće troškove i troškove vođenja LRSR.

LRSR Lagur-a „Plodovi mora“ opisuje ribarstveno i akvakulturno područje LAGUR-a koji obuhvaća, prisjetimo se, općine otoka Ugljana s pripadajućim manjim otocima, općine Dugog otoka s pripadajućim manjim otocima te Grad Zadar s otocima Olib, Silba, Premuda, Škarda, Ist, Molat, Iž i Rava.

U LRSR 2014.-2020. nalazi se 19 mjera, indikativni plan otvaranja i financiranja natječaja, upute za prijavitelje te financijski iznos za svaku pojedinu mjeru, odnosno projekt.

Mjere obuhvaćaju više prioriteta kao što su: poboljšanje prirodnog okruženja i kvalitete okoliša; valorizacija i promocija ribarske i maritimne baštine; poticanje promocije i povećanja potrošnje ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture; jačanje pozicije ribarskog sektora u lokalnom gospodarstvu; poticanje alternativnih načina zarade i inovativnog poduzetništva vezanih uz ribarski sektor gospodarstva te osiguranje lokalnog razvoja i dobrobiti ribarske zajednice.

Zainteresirani korisnici mjera već sada mogu početi smišljati projekte od kojih će cijela njihova zajednica imati koristi, mogu se doći informirati u naš ured ili se javiti elektronskim putem, a bit će pravovremeno obaviješteni o održavanju radionica i info dana na kojima će moći saznati više o financiranju, osmišljavanju i provedbi projekata, gdje će se upoznati s primjerima dobre prakse drugih europskih zemalja i gdje će naučiti kako prijaviti kvalitetan projekt.

Na našim stranicama možete pročitati LRSR u cjelosti ili u pročišćenom tekstu možete saznati sve o mjerama.